Har en pastellig dag.



Sorg
Vi upplever sorg efter viktiga förluster i livet. De största och mest smärtsamma förlusterna brukar vara närståendes död men vi kan också uppleva sorg efter en separation, en bruten vänskapsrelation eller ett förlorat jobb. Andra stora förändringar i livet som kan orsaka sorgereaktioner är då barnen flyttar hemifrån och att gå i pension.
Att sörja är en större och mer sammansatt upplevelse än att bara vara ledsen. När vi lämnat den svåraste tiden bakom oss och går vidare har vi dock ofta fördjupat vår syn på livet och vad som verkligen är viktigt för oss.
De allra flesta har efter en större förlust behov av att sörja. Vi sörjer därför att vi tar in förlusten vi lidit. Vi försöker förstå vad vi har varit med om och hur vi ska anpassa oss till en förändrad livssituation. Sorgen är ett sätt att uppleva och visa detta inför oss själva och omvärlden. Vi behöver för ett tag sänka kraven på oss själva, sakta ner och hushålla med vår energi och våra resurser då sorg ofta gör oss trötta och periodvis orkeslösa.
Varje sorg är unik
Varje sorg är unik på så sätt att den speglar kvaliteten på relationen till den/det vi mist. Enkelt uttryckt sörjer vi mer och djupare ju mer vi älskat, engagerat oss och berörts. Det innebär inte att sorgen efter en person som vi haft en mer komplicerad relation till, en förälder som kanske druckit eller begått övergrepp, inte blir svår. Men en sådan sorg kommer att delvis fyllas av känslor som rör just de aspekterna av relationen snarare än bara förlusten i sig.
Sorgens faser
Varje sorg är en egen upplevelse på så sätt att den vi förlorat är unik för oss. Trots detta ser man ofta hos sörjande en utveckling som kan beskrivas i faser eller steg.
Snarare än distinkta, i tiden klart avgränsade faser, ska de förstås som inre processer som ibland tar två steg framåt och ett steg tillbaka. De kan också upplevas olika starkt av olika individer och vi kan bli mer eller mindre begränsade av dem, beroende bland annat på tidigare erfarenheter och hur mycket stöd och hjälp vi får.
Det viktigaste när man lidit en förlust och sörjer är att få ta saker i sin egen takt och på det sätt som känns rätt för en själv. Det finns många sätt att tänka och känna när till exempel en närstående gått bort och inga är egentligen mer rätt eller fel än andra.
I chockfasen misstror vi informationen vi får eller det våra sinnen registrerar. Vi stänger av. ”Det här händer inte mig!” Vi befinner oss i en bubbla dit inga starka känslor når. Psyket skyddar sig, avvaktar och rustar sig inför smärtan som kommer. Den här fasen varar hos de flesta en kort stund i upp till några dagar medan somliga kan uppleva en längre period av avstängdhet. Efter ett dödsfall kan den till exempel sträcka sig fram till begravningen.
Reaktionsfasen kommer sedan med starka humörsvängningar: ledsenhet, tårar och ilska kan blandas med känslor av tomhet och apati. Ett ungefärligt riktmärke på hur länge reaktionsfasen varar är en månad, men stora skillnader inom det tidsspannet kan förekomma.
Så småningom kommer vi till fasen där vi börjar bearbeta. Vi tar in vad som hänt, vi accepterar det gradvis och sörjer det. Vi är fortfarande ledsna, arga och frustrerade men inte på samma intensiva och dramatiska sätt som tidigare.
Tröttheten, uppgivenheten och oron inför hur framtiden ska gestalta sig kan i den här fasen vara stor. Vi upplever en svidande, tung och plågsam ledsenhet och saknad efter den vi förlorat. Den här delen av sorgearbetet tar ungefär från några månader upp till ett år.
Sista fasen är nyorientering då vi börjar blicka framåt igen. Vi kan gå vidare och vi tänker mer sällan på vår förlust. Man börjar överlag se en ljusare framtid och sig själv i den framtiden.
Man pratar ofta om ett sorgeår, det vill säga att vi behöver ett år på oss att bearbeta en större förlust, men många skulle säga att det tar längre tid än så. Det första året är mest smärtsamt då till exempel födelsedagar, högtider och bröllopsdag ska passera och man för första gången ska fira dessa utan den man sörjer.
Åren som följer på det första blir gradvis lättare men det kommer fortfarande stunder då sorgen och saknaden blir mer intensiv.
De faser som beskrivits ovan är jobbiga men helt normala. Om man dock efter en tid fortfarande upplever att inget kan glädja en och att man har blivit passiv och alltför grubblande kan det vara tecken på en depression och man ska då söka hjälp för denna.
Råd till sörjande
Sörjande beskriver sig ofta som ”urvridna disktrasor”. När vi sörjer behöver vi mer sömn än vanligt, regelbundna matvanor, pauser i arbete och egen tid att reflektera och känna. Man kan behöva dra ner på åtaganden och krav i både yrkes- och privatliv. Som sörjande blir man mer stresskänslig och har svårare att organisera och planera.
Sorgen och känslorna som följer med den är den broms vi behöver för att kunna hantera smärtan, ledsenheten och det tomrum som den/det vi sörjer lämnat efter sig.
Låt sorgen ta sin tid samtidigt som du fortsätter med dina vardagsrutiner. Acceptera att du är tröttare än vanligt, vila då du känner att du behöver och inse att ditt tempo och din kapacitet inte kommer vara vad de brukar ett tag framöver. Var ensam när du känner att du behöver det men sök dig också till andras sällskap ibland.
Ha inga krav på att vara som vanligt utan tillåt dig att vara mer nedtonad om det är vad som känns rätt för dig, andra kommer att förstå. Skriv gärna ner dina tankar i en dagbok, läs en bok om sorg och anförtro dig till en god vän.
Råd till vänner/anhöriga
Att möta sörjande kan vara tungt och påfrestande, ofta därför att anhöriga, vänner och kollegor känner höga krav på att säga och göra rätt saker. Den andres sorg kan också väcka egna känslor som man inte tror sig kunna hantera. Tyvärr leder de här rädslorna ibland till tystnad och undvikanden, tvärtemot vad den sörjande behöver.
Goda råd då man träffar och pratar med en människa i sorg är att inte försöka bagatellisera förlusten, vilja förminska eller ta bort den andres smärta eller börja prata om egna, tidigare kriser. Viktigt är istället att orka lyssna en stund, bara vara tillsammans, hjälpa till med praktiska ting som matlagning, betala räkningar eller köra en tvättmaskin.
Enkla fraser som ”Jag beklagar sorgen” eller ”Jag hörde vad som hänt och blev så ledsen för din skull” är inte alls klyschor utan snarare bra och stöttande ord som visar att man är informerad om vad som hänt och är beredd att prata en stund ifall den sörjande vill det.
Känner du att din sorg blivit för stor? Tveka inte att söka hjälp. Det finns specialister som vet hur man kan ta sig vidare i livet. En av dessa är tex Eleonora Bohman som jobbar på Svenska Institutet för sorgbearbetning.
Om henne finns det mer att läsa om på denna länk:
https://www.sorg.se/certifierad-handledare/eleonora-bohmangmail-com
Hur vet du när ditt förhållande passerat sitt bäst före-datum? Du kanske känner att något är fel. Du är ledsen men kan inte sätta fingret på exakt varför det är så. Du känner dig försummad men hittar på ursäkter till varför din partner varit så frånvarande på sista tiden.
Rätt vad det är hittar du underkläder som inte tillhör dig eller kommer hem och möts av packade flyttkartonger efter att du har varit på jobbet. Men säg inte att du inte såg tecknen hela tiden.
Här är sju tecken på att det är dags att avsluta din relation och ta hand om dig själv istället.
1. Det känns som att ni tappar kontakten
Rätt vad det är blir det viktigare att göra allt annat än att umgås med varandra. Helt plötsligt är det mer angeläget att gå på bio eller dricka öl med polarna. Du hittar på ursäkter för att den andra inte vill träffas: han är så upptagen, eller: hon jobbar så hårt. Men så fort du får ett sms där det står något så enkelt som "hej" är allt förlåtet och du har genast glömt hur frånvarande din partner har varit. Tills det börjar om igen och du åker på en ny känslomässig berg- och dalbana. Nästa gång kanske sms:et inte kommer och du står där alldeles ensam.
2. Du märker att du inte ingår i din partners bild av framtiden
Du försöker planera en romantisk helg men din partner har redan andra planer. Du vill gå på en kompis bröllop, men din bättre hälft har redan bestämt andra planer den dagen – och kan säga det utan att ens slänga ett öga i sin kalender. Dejtar du någon med denna typ av "framtidsfobi" kan det vara bra att fundera en gång extra på vad du håller på med, risken är stor att du inom en inte alltför avlägsen framtid står där ensam med kalendern i handen.
3. Din partner leker "Singel i stan"
Din partner verkar ha det bra för sig själv, eller tillsammans med sina kompisar, utan att ta den minsta hänsyn till dig. Eller åker iväg på en resa för att "vara för sig själv". Du kanske får ett telefonsamtal vid midnatt med ett önskemål om att träffas. Det kanske är så att sex är det enda som fungerar mellan er. Sex är en bra grej, men om DET är det enda som fungerar mellan er kanske ni ska tänka över ert förhållande både en och två gånger. En annan risk är att ni bara blir som kompisar som träffas ibland, eller så är din partner plötsligt "trött" eller har "ont i huvudet".
4. Förhållandet har blivit ett krig
Ert förhållande har blivit ett krigs-spel där förolämpningarna haglar till höger och vänster. Det är en ständig tävling där det bara finns en kung eller drottning. Det verkar som att ni retar er på allt som den andra gör. Ni fokuserar enbart på varandras brister. Att testa varandras gränser på detta vis är inte sunt för någon av e. Avsluta detta krig nu, och gå vidare som en lyckligare människa.
5. Du litar inte på din partner överhuvudtaget
De ständiga sena nätterna, lögnerna och känslan av att du delas med andra. Ni håller inte varandras händer när ni är på stan längre. Dina sensuella ansträngningar möts av föga entusiastiskt gensvar. Den som beter sig på det viset gör det av en anledning – man vill ut. En relation bygger på förtroende, och om ni inte kan lita på varandra längre – vad har ni då kvar? Ta hand om dig själv istället och hitta någon som är värd din kärlek.
6. Ni är inte samma personer som ni var när ni träffades
När ni träffades tyckte ni om varandras familjer och båda var roliga och utåtriktade – ett par äventyrliga risktagare. Ni var ett sånt par som alla vänner avundades. Nu har ert förhållande utvecklats till något som närmast kan liknas vid en slav och en härskare. I början kunde ni inte få nog av varandra och pratade om allt. Nu går det trögt när ni pratar och du tycker att det är skönt när den andra är tyst.
Ni kanske har vuxit ifrån varandra och delar inte längre varandras mål och värderingar. Det kan vara god tid att segla vidare på livets ocean.
7. Du vet, men gör inget åt det
Kanske har ni tappat intresset för varandra. Du saknar inte ens din partner när denne åker iväg och reser tillsammans med sina kompisar. Du känner dig snarare lättad. Det är som att du äntligen kan andas igen. Eller så kanske du drömde en mardröm där ni var gifta och vaknade kallsvettig. Då kan det vara dags att dra.
Så: om du vet innerst inne att det är dags att sticka, varför gör du inte bara det då? Det är ett läskigt steg att ta. Du kanske känner att du har investerat för mycket tid i relationen för att bara packa och sticka ifrån allt. Om du fortsätter försöka göra det bästa av en hopplös situation, kommer du i slutändan att förlora dig själv. Lyssna på dina instinkter. Sluta att investera din tid och energi på en relation som inte fungerar. Erkänn att din relation är över och börja ta hand om dig själv.
Källa: http://www.expressen.se/halsoliv/sju-tecken-pa-att-ni-borde-ga-skilda-vagar/
Den här bloggen handlar om mitt liv på landet och mitt jobb i huvudstaden. Följ med mej i mina motgångar och medgångar men glöm inte att hålla god ton. I den här bloggen stöttar vi varandra så inget trollande, tack ;) Välkommen!