Countrylivingintheciity

En svensk kärlekshistoria.

Publicerad 2014-01-17 17:07:00 i Allmänt,

Lilian May Davies, föddes 30 augusti 1915 i Swansea, Wales och dog 10 mars 2013 i Stockholm. Hon blev en svensk prinsessa och hertiginna av Halland. Här kommer en kort skildring av hennes långa liv.

Lilians far, som var gruvarbetare, lämnade sin hustru tidigt och bildade en ny familj på annat håll. Vid 16 års ålder flyttade Lilian Davies till London, där hon försörjde sig som fotomodell och fick små biroller i flera filmer. I september 1940, under andra världskriget, gifte hon sig med skådespelaren Ivan Craig hos borgmästaren i Horsham i Surrey. Kort efter vigseln sändes Craig till Nordafrika för att delta i strider mot tyska ökentrupper. Hemma i London arbetade hustrun Lilian Craig med att tillverka radiosändare och radiomottagare för marinen i en fabrik samt på ett sjukhus för sårade soldater.

Lilian träffade prins Bertil, då biträdande marinattaché på Sveriges ambassad i London, första gången kort före sin 28-årsdag 1943. Bertil inbjöds till cocktailparty hos henne och de blev så småningom ett par, vilket länge förblev en hemlighet för allmänheten. Efter krigsslutet 1945 kom Ivan Craig hem. Eftersom han hade träffat och förälskat sig i en italienska bestämde makarna Craig gemensamt att skiljas och en skilsmässa ordnades under vänskapliga former. De höll kontakten och Craig kom att besöka prinsparet senare i livet flera gånger på Rivieran.

Bertil kunde på den tiden inte gifta sig med en enskild utländsk mans dotter utan konungens samtycke eftersom han då liksom äldre brodern Sigvard och yngre brodern Carl Johan, skulle ha förlorat arvsrätten till Sveriges tron så det blev i det närmaste omöjligt för Bertil att gifta sig med Lilian och förlora prinstitel och arvsrätt. När Sigvard omkom i en flygolycka 1947 måste nog Bertil känt att monarkins framtid hängde på hans axlar eftersom den yngre brodern var för ung.

Lilian flyttade så småningom till Bertil i Sverige. Han köpte Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm där paret bosatte sig 1947.

Under många år visade pressen stor hänsyn mot paret genom samarbete för att helt mörklägga deras förhållande. Lilian fanns inte officiellt enligt Kungliga Hovstaterna. År 1962 fick hon en egen inbjudan till firandet av kung Gustaf Adolfs 80-årsdag på Stockholms slott men första gången som hon syntes i ett helt officiellt sammanhang var i samband med kungens begravning 1973. När kung Carl XVI Gustaf tillträtt tronen och gift sig, fick Bertil tillstånd att gifta sig med Lilian efter 33 år tillsammans. Paret vigdes i Slottskyrkan på Drottningholm den 7 december 1976.

 

 

 

 

Kommentarer

Postat av: Eva

Publicerad 2014-01-17 17:27:14

vackert :) dom var ett vackert par :) önskar dig en skön fredag kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Den här bloggen handlar om mitt liv på landet och mitt jobb i huvudstaden. Följ med mej i mina motgångar och medgångar men glöm inte att hålla god ton. I den här bloggen stöttar vi varandra så inget trollande, tack ;) Välkommen!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela